Bülten
4. İlkesel Bildirge Hazırlanması
Risk yönetiminin bir parçası olarak şirket, kendi faaliyet alanından ve ayrıca doğrudan tedarikçilerinden Şirketler, özen yükümlülüğünün uzun vadede de kalıcı olabilmesi bakımından bir konsept hazırlamak zorundadırlar. Bu konseptin bir parçası da davranış yükümlülüklerinin neler olduğuna ve özen yükümlülüğünün nasıl yerine getirileceğine dair politikaların, ilkelerin belirlendiği kurallar bütünüdür.
[swpm_protected format_protected_msg=1 custom_msg=”Okumaya devam etmek için kaydolun veya mevcut hesabınıza giriş yapın”]Kanunda buna ilişkin özel bir kural mevcuttur (m. 6/1,2). Bu hüküm Direktif m. 5 hükmüyle de paralellik göstermektedir. Davranış kodeksinde riskin oluşmaması için yapılması gerekenlerin yanı sıra, risk ortaya çıktığında hangi önlemlerin veya tedbirlerin alınması gerektiği de yer almalıdır.
Üye ülkeler resmi daireleri, şirketlerin bu ilke ve politikalarını belirledikleri kuralların her yıl güncellenmesinin sağlanmasına da dikkat edeceklerdir.
Bir şirket, bir risk analizi çerçevesinde Kanuna veya Direktife göre bir risk tespit ederse, uygun önleyici tedbirleri almalıdır.
Şirket, insan hakları stratejisine ilişkin bir ilkesel bildirge sunmalıdır. Şirket yönetimi ilkesel bildirge sunmak zorundadır. İlkesel bildirge, bir şirketin insan hakları stratejisi bakımından en azından aşağıdaki unsurları içermelidir:
- Şirketin Kanunda belirtilen (m. 4/1, 5/1, 6/3 ve 5 m. 7 ile m. 10) yükümlülüklerini yerine getirme prosedürlerinin tanımı,
- Risk analizi temelinde şirket için öncelikli olarak belirlenen insan haklarına yönelik ve çevresel riskler ve
- Tedarik zincirinde şirketin çalışanlarına ve tedarikçilerine yüklediği insan haklarına yönelik ve çevresel beklentilerin risk analizine dayalı olarak belirlenmesi.