Bülten
3. Düzenli Risk Analizlerinin Yapılması
Risk yönetiminin bir parçası olarak şirket, kendi faaliyet alanından ve ayrıca doğrudan tedarikçilerinden kaynaklanan iklim korunmasına, insan haklarına yönelik ve çevresel risklerin tespiti için Kanuna veya Direktife uygun bir risk analizi gerçekleştirmelidir. Bu anlamda doğrudan tedarikçilerine karşı şirketin sorumluluğu büyüktür.
[swpm_protected format_protected_msg=1 custom_msg=”Okumaya devam etmek için kaydolun veya mevcut hesabınıza giriş yapın”]Şirket, doğrudan tedarikçi ilişkisini suiistimal ediyorsa veya doğrudan tedarikçiye ilişkin özen yükümlülüğünün gerekliliklerinden kaçınmak amacıyla kanunu dolanıyorsa, ara tedarikçiler de doğrudan tedarikçi olarak kabul edileceklerdir.
Risk analizlerinde tespit edilen insan haklarına yönelik ve çevresel riskler uygun şekilde ağırlıklarına göre değerlendirilmeli ve önceliklendirilmelidir.
Şirket, risk analizi sonuçlarının şirket içinde yönetim kurulu veya satın alma departmanı gibi karar verme konusunda yetkili olan kimselere iletilmesini sağlamakla yükümlüdür.
Risk analizi yılda bir kez (Direktife göre 12 ayda en az bir kez) ve belirli bir durumla ilgili olarak, şirketin tedarik zincirinde, örneğin yeni ürünlere, projelere veya yeni bir iş alanına girilmesi nedeniyle, önemli ölçüde değişen veya yaygınlaşan bir risk durumunun hesaba katılması gerektiğinde kontrol edilmelidir. Kanun m. 8/1 uyarınca bilgilerin işlenmesinden elde edilen bulgular dikkate alınmalıdır.
[/swpm_protected]