Türk Şirketlerinin Yapması Gerekenler
Türkiye, gerek Kanunun gerek Direktifin ekindeki veya içerisinde sözü edilen uluslararası sözleşmeleri veya konvansiyonları imzalamıştır.
İş güvenliği ve işçi sağlığı bakımından da mevzuat çerçevesinde önemli adımlar atılmıştır. Çalışanların sosyal hakları yeterli yasal koruma altına alınmıştır.
Çevresel olarak da yasal anlamda bir boşluk bulunmamaktadır.
Sorun bu düzenlemelere aykırı davranılıp davranılmadığının denetimindedir. Denetim yapacak yeterli uzman bulunmadığı için denetimler de çok seyek gerçekleşmektedir. Türkiye’nin İLO’nun hemen tüm konvansiyonlarını imzalamış olmasına rağmen, maalesef hala çocuk işçi çalıştırma ve eşit işe eşit ücret ödeme konularında sıkıntılar vardır.
İhlallerin tespit edilmesi halinde de çok ağır cezalar mevcuttur. Bu nedenle Özen Yükümlülüğü Kanunu’nun veya bu alandaki AB Direktifinin uygulanacak olması ve gerek Kanunun gerek Direktifin sorumluluğu şirketlere yüklemesiyle denetim güçlüğünün de aşılacak olması yukarıda sözünü ettiğimiz sorunların ortadan kaldırılması veya çalışma şartlarının iyileştirilmesi bakımından önemli olabilir.
Bu nedenle aşağıda listelediğimiz yapılması gerekenlere uymak faydalı olacaktır. Uyulmaması halinde bir takım yaptırımlarla karşılaşılacak olması ve hatta bu yaptırımların AB ile iş yapamaz hale dönüşecek olması, şirketlerin özen yükümlülüklerine uymaları konusunda bir zorlayıcı neden olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu anlamda büyük görev ilgili şirketlere düşüyor olsa da …